• #TransformemCatalunya
  • Transformació Verda
  • President Aragonès: "Fem front comú per exigir al Govern de l'estat la seva implicació en la modernització dels Canals d'Urgell i l'adopció immediata d'ajudes per als productors"
El president Aragonès atenent el mitjans de comunicació després de la trobada amb els regants

President Aragonès: "Fem front comú per exigir al Govern de l'estat la seva implicació en la modernització dels Canals d'Urgell i l'adopció immediata d'ajudes per als productors"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Fem front comú per exigir al Govern de l'estat la seva implicació en la modernització dels Canals d'Urgell i l'adopció immediata d'ajudes per als productors"

  1. El cap de l'Executiu assegura que el Govern estarà al costat del sector agrícola davant els efectes de la sequera "igual com hi hem estat amb les gelades"


El president Aragonès atén els mitjans de comunicació a Mollerussa (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès atén els mitjans de comunicació a Mollerussa (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/04/27/20/01/e2a4e5e9-86e4-493f-a20a-4db21c42e6b3.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":3149736}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, s’han reunit aquesta tarda amb la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell. Després de la trobada el cap de l’Executiu ha afirmat que la reunió “ha servit per conjurar-nos i fer front comú per exigir al Govern de l’estat la seva implicació en la modernització dels Canals d’Urgell i l’adopció immediata d’ajudes per a tots els productors”.

En paraules del president de la Generalitat, “cal que l’estat mobilitzi ajudes extraordinàries de forma urgent a tots els regants, que ja donen per perduda la collita, com s’han activat a altres territoris davant de situacions similars”. Pere Aragonès ha advertit que “sense aquests ajuts per salvar la nostra pagesia hipotecarem el futur del sector agrícola a Catalunya”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat de “modernitzar els Canals d’Urgell per fer-los més eficients i resilients davant d’un canvi climàtic que provocarà períodes de sequera més habituals”.

El president Aragonès i la consellera Jordà durant la trobada amb els regants (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès i la consellera Jordà durant la trobada amb els regants (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/04/27/20/02/0ae3274c-47bd-4f28-99db-e9d8428542e6.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":3009034}

El president Aragonès ha recordat que la consellera Jordà ja va demanar aquests ajuts en la darrera reunió amb el Ministeri d’Agricultura. I ha instat l’estat a impulsar-los, perquè “el que la setmana passada era una necessitat, avui esdevé una obligació”. Tal i com ha explicat, el Govern de la Generalitat està disposat a assumir el 60% del cost de modernització dels Canals. “Unes millores xifrades en 1.200 milions d’euros, dels quals l’estat n’hauria d’assumir el 40%”, ha dit el president, que també ha fet notar que el pressupost de la Generalitat per al 2023 ja destina 138 milions d’euros a millorar la infraestructura.“El Govern de l’estat hi ha de ser perquè el Govern de la Generalitat ja hi és, com hi hem estat amb les gelades, avui també hi serem”, ha afirmat.


Imatge de la trobada (Foto: Arnau Carbonell)
Imatge de la trobada (Foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/04/27/20/04/c5a62775-ea29-49ff-8ce9-126a000c09e6.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":3085260}

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que el Govern i l’Agència Catalana de l’Aigua tenen competències sobre les conques internes, però no sobre la Conca de l’Ebre. Tal i l com ha explicat, “en l’àmbit en que hem tingut competències hem aprovat mesures progressives que ens han permès que no s’hagi hagut d’arribar a una situació dràstica com la que s’ha viscut al canal d’Urgell, a causa de la decisió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)”. Per aquest motiu, ha reclamat que el Govern tingui veu a la CHE perquè “les seves decisions tenen impacte sobre Catalunya i després la Generalitat, els ajuntaments i les comunitats de regnats han de donar resposta a les conseqüències”.

El president de la Generalitat ha explicat davant dels mitjans de comunicació que ha fet arribar aquestes reclamacions a través d’una carta, avui, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Impuls del BioHub Cat

El programa del president a les Terres de Lleida ha començat al matí, on ha presidit la primera reunió del Comitè Estratègic per a la Transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (G10) per parlar del BioHub Cat.

El G10 és un grup de treball integrat per les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, la Universitat de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria, PIMEC Lleida, COELL i els sindicats UGT-Terres de Lleida i CCOO Lleida.

Primera reunió del Comitè Estratègic per a la Transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (G10) per parlar del BioHub Cat (foto: Arnau Carbonell)
Primera reunió del Comitè Estratègic per a la Transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (G10) (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/04/27/20/08/c5844c8a-64ef-4a7b-a603-eeafaf697bd0.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"2918982"}

L’objectiu de la reunió, que ha tingut lloc al Parc Agrobiotech de la capital del Segrià, és treballar de manera col·laborativa en benefici de la transformació del model econòmic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, fonamentat en un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada. Un dels primers reptes a impulsar és la creació del Biohub Cat (Centre de serveis per al desenvolupament efectiu de la bioeconomia circular a Catalunya), que vol ser ­una finestreta única de suport al desenvolupament de la bioeconomia circular a Catalunya per tal d’impulsar les biondústries d’alt valor afegit complementàries de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal i generadores de valor compartit.

Precisament aquest mes de març el Govern va aprovar la concessió d’una subvenció de 900.000 euros al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida per a la posada en marxa del BioHub Cat i del Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (CIDAF CAT).

Dins el camp de la bioeconomia circular, el president també ha visitat a Alcarràs el projecte de la planta de compostatge d’Alcarràs Bioproductors, emmarcat dins l’àmbit de la bioeconomia circular, acompanyat de l’alcalde del municipi, Jordi Jané, i del president de la iniciativa, Jordi Jové.

6  

Imatges

Imatge trobada amb els regants (1)

Imatge trobada amb els regants (1) 3149736

Imatge trobada amb els regants (2)

Imatge trobada amb els regants (2) 3009034

Reunió Biohub (1)

Reunió Biohub (1) 3080187

Imatge trobada amb els regants (3)

Imatge trobada amb els regants (3) 3085260

Imatge trobada amb els regants (4)

Imatge trobada amb els regants (4) 3450582

Imatge trobada amb els regants (5)

Imatge trobada amb els regants (5) 2938340

undefined
undefined
undefined
undefined