RM

President Aragonès: "En aquest museu hi trobem les claus per identificar i estimar el nostre patrimoni"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "En aquest museu hi trobem les claus per identificar i estimar el nostre patrimoni"

  1. El cap de l'Executiu ha inaugurat el Museu del Barroc de Catalunya a Manresa, un nou concepte emprant la presència d’obres i la implementació d’aplicacions audiovisuals i sonores
RM
El president Aragonès i la consellera Garriga a la inauguració del Museu Barroc de Catalunya | Imatge: Rubén Moreno
{"name":"2024/02/21/22/01/84995c23-8c1e-4038-8ff5-e5e0df39188e.jpg","author":"RM","type":"0","location":"0","weight":"90208"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat de la consellera Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha inaugurat aquest vespre el Museu del Barroc de Catalunya, des d’on ha afirmat que “entenem la cultura com un bé comú, un bé col·lectiu, amb una capacitat única de millorar l'entorn, amb un impacte immediat en el veïnat, en la comunitat i en la societat”.

Manresa ha inaugurat el Museu del Barroc de Catalunya coincidint amb la Festa de la Llum. L’acte s’ha iniciat a la plaça Sant Ignasi i ha comptat amb un espectacle de dansa vertical a càrrec de la Companyia Berta Baliu. A continuació, s’han obert les portes del nou museu a la ciutadania, amb acompanyament de dansa i música a càrrec de Xuriach i d’alumnes del Conservatori de Música de Manresa.

Aquest nou museu s’emmarca en el projecte del Territori Barroc, que vol “ordenar, posar en valor i impulsar el conjunt de manifestacions artístiques per dinamitzar culturalment i també turísticament el conjunt del país i oferir noves oportunitats al territori”. “Estic convençut que en aquest museu, hi trobem les claus per identificar i estimar aquest patrimoni tan nostre”, ha afirmat Aragonès.

El cap de l’Executiu ha posat en valor la important tasca de la cultura ja que “contribueix a empoderar la ciutadania i a fer-nos més lliures” i, a més, ajuda a “preservar la nostra identitat col·lectiva, contribueix a preservar allò que ens identifica com a nació i, sobretot, ens permet llegar-ho a les generacions futures” per tal de “tenir l'oportunitat de seguir creant, fent aportacions culturals per compartir-les amb el resta de pobles i de nacions del món”.

RM
Visita a l'interior del Museu Barroc de Catalunya | Imatge: Rubén Moreno
{"name":"2024/02/21/22/02/8740381c-e2c7-4556-a4a5-2149fe77056b.jpg","author":"RM","type":"0","location":"0","weight":120766}

Aquest nou museu ubicat a Manresa “és una mostra més de la riquesa cultural i patrimonial del nostre país, que hem de saber conservar, que hem de posar en valor i sobretot divulgar al conjunt de la ciutadania”. El Museu del Barroc de Catalunya està ubicat a l’antic Col·legi Sant Ignasi, que l’Ajuntament de Manresa ha rehabilitat completament. En la seva primera fase, ocupa les ales oest i sud de la primera planta de l’edifici, amb un espai expositiu de 675 metres quadrats que es doblarà quan s’afronti la segona fase. El museu acull les obres més representatives del barroc català, provinents majoritàriament del Museu de Manresa i també d’altres museus del país, amb un total de 182 peces. Inclou també 12 recursos audiovisuals i 5 recursos sonors.

Territori Barroc

El Museu del Barroc de Catalunya posa en valor el patrimoni d’aquest període al nostre país i n’afavoreix el coneixement i la divulgació, aportant una lectura i interpretació que vincula la societat i el pensament del present. Al museu s’hi troben els autors més representatius del barroc català, com Antoni Viladomat Manalt, Joaquim Juncosa o Francesc Tramulles i Roig, un dels noms més importants de la pintura catalana del segle XVIII, entre d’altres.

A mesura que es recorre l’exposició, els àmbits d’interpretació es presenten amb finestres al passat que revelen la complexitat del període barroc i construeixen narratives evocadores. La visita culmina en una sala única, que es presenta com el punt àlgid de l’experiència. Aquest últim espai es transforma en una immersió audiovisual, que ofereix una experiència multisensorial per aprofundir en la riquesa cultural i artística del barroc de Catalunya.

2  

Imatges

El president Aragonès i la consellera Garriga a la inauguració del Museu Barroc de Catalunya

El president Aragonès i la consellera Garriga a la inauguració del Museu Barroc de Catalunya 5664321

El president Aragonès a la visita del Museu Barroc de Catalunya

El president Aragonès a la visita del Museu Barroc de Catalunya 4186130

undefined
undefined
undefined
undefined