JB

President Aragonès: "Salvador Puig Antich va ser exemple de la lluita pels drets i llibertats i hem de treballar per mantenir viva la seva memòria"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Salvador Puig Antich va ser exemple de la lluita pels drets i llibertats i hem de treballar per mantenir viva la seva memòria"

  1. La Generalitat de Catalunya commemora el 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich i ha volgut retre homenatge a la seva figura, així com reivindicar el seu llegat i importància en la història contemporània catalana

El president Aragonès ha encapçalat, junt amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, l'acte commemoratiu del 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich. El cap de l’Executiu ha destacat en la seva intervenció com a cloenda de l’acte la importància de la figura de Puig Antich, anarquista i antifeixista català, que va ser “un dels grans símbols de la lluita antifranquista” i ha volgut ressaltar que, com a societat, hem de “continuar treballant per mantenir-ne viva la seva memòria”, ja que encarna l’exemple de la “lluita pels drets i per les llibertats”.

JB
El president Aragonès a l'acte de commemoració | Imatge: Jordi Bedmar
{"name":"2024/02/28/20/35/5d10c0e3-5cd5-453a-9034-2226766e8a46.jpg","author":"JB","type":"0","location":"0","weight":116997}

Aragonès ha posat en valor la necessitat de “la memòria democràtica com un instrument pel record i per l'homenatge”, així com també per representar “una garantia de no repetició”. En aquest sentit, el president ha dit que en aquesta mirada al futur hem de reforçar els nostres valors democràtics per “fer front a l’avenç de l'extrema dreta, del populisme, de la xenofòbia i dels atacs al feminisme” i de tots els actes que, ha volgut remarcar, “banalitzen el feixisme”.

Durant el seu parlament, el president ha recordat que a Catalunya “estem al capdavant del treball per la memòria democràtica” amb unes polítiques que contribueixen a "identificar amb referents comuns un imaginari compartit que ens explica d'on venim però, sobretot, ens projecta cap al futur” a partir de “valors que són essencials: democràcia, pau, llibertat, drets humans”, valors que “van moure la lluita i el compromís de Salvador Puig Antich”, ha afegit.

Per la seva banda, la consellera Ubasart ha emfatitzat que la commemoració d’avui “no només és important i merescuda, sinó també pedagògica” cap a les noves generacions. En paraules de la consellera “el mite de Salvador Puig Antich és extremadament poderós com a arma de futur”, en tant que “irradia amb força des del fons de la història” i ensenya "el valor de la lluita i de les conviccions profundes com a motors de canvi social".

A més, la consellera ha afegit que Puig Antich ens llega “un testimoni que subratlla la importància de l’Estat de Dret i de les garanties democràtiques davant l’arbitrarietat i la barbàrie, que ens ajuda a fer entendre el bé preuadíssim que significa viure en democràcia i en un règim de drets i llibertats”.

L’acte de commemoració del 50è aniversari de l’assassinat de Puig Antich s’ha celebrat aquesta tarda al recinte Modernista de Sant Pau i ha comptat amb l’assistència de la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses Aguado, i del director del Memorial democràtic, Jordi Font Agulló, així com de diversos familiars de Puig Antich, companys militants i membres de la societat civil.

Tret de sortida a un any d’homenatges

JB
Acte commemoració del 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich | Imatge: Jordi Bedmar
{"name":"2024/02/28/22/14/103805b4-3978-49f3-974e-98c26f2e4af9.jpg","author":"JB","type":"0","location":"0","weight":111257}

Salvador Puig i Antich, àlies «El metge», (Barcelona, 30 de maig del 1948 - 2 de març del 1974) va morir executat pel règim franquista, després de ser jutjat per un tribunal militar i condemnat a mort com a culpable de la mort del subinspector de 23 anys Francisco Anguas Barragán a Barcelona. Puig Antich va ser el darrer assassinat per la dictadura mitjançant el garrot vil.

Aquest homenatge ha estat el primer de tota una sèrie d’actes i activitats culturals obertes a la ciutadania que el Govern de la Generalitat, a través del Memorial Democràtic, ha organitzat enguany per commemorar i difondre la memòria de Salvador Puig Antich.

En el marc de la programació prevista, destaquen les següents activitats: un acte d’homenatge a la cel·la que Puig Antich va ocupar a La Model, un cicle de ponències sobre la lluita revolucionària i la repressió a les acaballes del franquisme; la participació al Festival de Cultures del Pirineu (Dansàneu), i una peça teatral basada en el llibre de Jordi Panyella, “Salvador Puig Antich. Cas obert”.

Portal web amb tota la informació de l’efemèride

El Memorial Democràtic ha impulsat un portal web informatiu dedicat a l’efemèride de l’assassinat de Puig Antich. L’objectiu és facilitar, sota una mateixa plataforma central, l’agenda i les activitats programades al llarg de l’any.

Es tracta, a més, d’un recurs en línia que permet llegir la biografia completa de Puig Antich, visionar diversos reculls audiovisuals, així com consultar les previsions d’associacions, col·lectius i institucions vinculades.




2  

Imatges

El president Aragonès a la seva intervenció en la cloenda de l'acte (Imatge: Jordi Bedmar)

El president Aragonès a la seva intervenció en la cloenda de l'acte (Imatge: Jordi Bedmar) 96900

El president Aragonès amb una de les germanes de Salvador Puig Antich (Imatge: Jordi Bedmar)

El president Aragonès amb una de les germanes de Salvador Puig Antich (Imatge: Jordi Bedmar) 88561

undefined
undefined
undefined
undefined