El president conversant amb Gemma Nierga durant l'entrevista a 'El Cafè d'Idees'

President Aragonès: "El projecte de pressupostos posa recursos on hi ha les preocupacions de la ciutadania"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El projecte de pressupostos posa recursos on hi ha les preocupacions de la ciutadania"

  1. El cap de l’Executiu insisteix en una entrevista al “Cafè d’Idees” que “el que es votarà d'aquí a 15 dies és un pressupost que no conté ni un euro, ni una mesura, ni cap acord relatiu al projecte del Hard Rock”
  2. Aragonès subratlla que “no es pot perdre l’oportunitat” de tenir “uns pressupostos que són millors que els de l’any anterior”
  3. El president insisteix que, malgrat la sequera, “l’aigua de boca no es tallarà” en cap cas i assegura que el Govern estudiarà totes les propostes dels sectors productius que “protegeixin l’aigua de la xarxa i no la consumeixin”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha insistit aquest matí, en una entrevista al programa “Cafè d’Idees”, que el Govern té “un projecte de pressupost que posa recursos on hi ha les preocupacions de la ciutadania” i contenen “un increment dels recursos públics molt important que l'any que ve no podrem tenir”. Per això, ha subratllat que és “una oportunitat que no es pot perdre” i ha defensat que el que es votarà d'aquí és “un pressupost que no conté ni un euro, ni una mesura, ni cap acord relatiu al projecte del Hard Rock”.

Per al president, el que “s’acabarà votant d’aquí a 15 dies” seran “els 1.000 milions per combatre la sequera, els 1.000 milions en recerca científica i desenvolupament, o els 700 milions per a la indústria d'aquest país”. Uns pressupostos que també inclouran, ha explicat, “un increment importantíssim en el Departament de Salut per posar la salut al dia i continuar reduint les llistes d'espera”, “un increment en l'àmbit educatiu del 10%, que permetrà augmentar la plantilla de professors per al pròxim curs”, o “el suport a la llengua i a la cultura catalanes”. Es tracta, doncs, d’uns pressupostos que, respecte als de l’exercici anterior, també contenen un increment, però que ha defensat que “són encara millors que els de l'any anterior”. I ha insistit que “és absolutament imprescindible que tots els diners que entren a la Generalitat arribin a la ciutadania”.

A més, ha volgut deixar clar que, “per molt que ara estigui en el debat, aquest 2024 no hi haurà ni una sola pedra del projecte del Hard Rock”, ha insistit el president. I , ha afegit que aquest és “un projecte que haurà de resoldre moltes qüestions abans de veure si es tira endavant”, perquè “depèn fonamentalment dels inversors privats que hi participen” i “no depèn d’una decisió del Govern de Catalunya”.

En aquest context, el president també ha subratllat que el model econòmic que defensa el Govern passa per “basar el país més en la reindustrialització, que no pas en posar tots els ous a la cistella del turisme”, perquè “aquest és un sector important, però que no ha de ser l'únic”. Així, ha explicat que enguany la construcció de la fàbrica de components de bateries a Mont-roig del Camp “sí que serà realitat aquest 2024”, amb 1.000 milions d'euros d'inversió i amb les obres que ja començaran. “El Hard Rock no sé si s'acabarà fent o no, però el que sí que s'està fent és la reindustrialització del Camp de Tarragona”, ha remarcat. I ha afegit que també hi ha altres projectes en marxa en aquest territori relacionats amb la mobilitat elèctrica, amb la idea de cobrir “una estructura econòmica molt més equilibrada”.


El president conversant amb Gemma Nierga durant l'entrevista a 'El Cafè d'Idees'. Foto: Rubén Moreno
El president conversant amb Gemma Nierga durant l'entrevista al programa 'El Cafè d'Idees'. Foto: Rubén Moreno
{"name":"2024/02/29/10/49/82801add-4f70-4776-848e-f99c10b5b8a9.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"106346"}

“L’aigua de boca no es tallarà”

En relació amb la sequera, el president ha assegurat que el Govern estudiarà totes les propostes que es facin des dels diferents sectors productius amb l’objectiu primordial de “protegir l’aigua de la xarxa”. “Per garantir l'accés a l'aigua de tothom, especialment dels domicilis, hem de protegir l'aigua que ve de les dessalinitzadores, de la reutilització i de la regeneració. I, per tant, totes les mesures que protegeixin aquesta aigua de xarxa i que no consumeixin, nosaltres estem obligats a estudiar-les”, ha assegurat.

En aquest sentit, Aragonès ha afirmat que “l’aigua de boca no es tallarà” perquè l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat“continuaran produint aigua procedent de les dessalinitzadores i de la regeneració”. “Si continuem amb aquesta situació de manca de pluja, farem tot el que estigui al nostre abast. Tindrem menys aigua disponible, però talls d'aigua no n'hi haurà”, ha insistit.

Aragonès ha recordat que, des que és president, la sequera ha estat un tema prioritari del seu Govern i ha defensat l’esforç fet en la producció d’aigua, a través de les dessalinitzadores i la regeneració. “Avui, més de la meitat de l'aigua que arriba a la zona de Barcelona i de Girona no prové dels embassaments, no ve de la pluja. Jo no soc responsable de les decisions que es van prendre fa dotze anys de desprogramar i treure del pla d'inversions l'ampliació de la dessaladora de la Tordera”, ha declarat.

Entrevista a El Cafè d'Idees{"name":"2024/02/29/10/50/a572dbf4-4d81-430a-a0f1-d9effd983127.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":196311}

Reunió Generalitat-Estat

En clau política, el cap de l’Executiu ha assegurat que “s’està treballant” en el calendari i el contingut de la taula de negociació entre la Generalitat i l’Estat, que ha de reunir-se “durant el primer trimestre de l’any”. Aragonès, però, ha insistit que la part important és “el contingut”. “Una taula de negociació buida no em serveix. Per mi l’objectiu és avançar, no fer-me una foto”, ha remarcat.

Preguntat també per la llei d’amnistia, el president ha insistit que, “si l’acord polític i la voluntat hi són, l’acord en l’àmbit legal ha de ser possible”. El cap de l’Executiu ha recordat que “és una llei robusta que permetrà que acabi la repressió” i que és clau que la redacció sigui prou acurada per assegurar que “no hi hagi cap recurs ni cap mecanisme que retardi l’aplicació de la llei”.

undefined
undefined
undefined
undefined