El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografia: Arnau Carbonell)

President Aragonès: "El Govern no està en funcions i continuarà prenent decisions per fer front a la sequera"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern no està en funcions i continuarà prenent decisions per fer front a la sequera"

  1. El cap de l’Executiu ha visitat la depuradora d’aigües de Puigpelat, la instal·lació número 550, que ha suposat una inversió de més de 2 milions d’euros


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest matí a Puigpelat que “el Govern no està en funcions, ho estarà a partir del 12 de maig, i, per tant, continuarà prenent totes les decisions per ta que tot allò que estava en marxa tingui continuïtat”, com ara per fer front a la sequera.

El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/23/15/09/edebc31b-afa9-49cd-af10-0c0d21758967.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":141130}

El cap de l’Executiu ha lamentat que la no aprovació dels pressupostos, “d’una manera absolutament irresponsable”, per “electoralisme i tacticisme”, “ens ha fet perdre molt de temps”, però ha fet notar que el Govern “treballarà perquè aquest temps perdut sigui el mínim possible i el màxim de recursos puguin anar allà on la ciutadania mereix”. “Farem tot el que estigui a les nostres mans per poder tenir disponibles en els propers dies el màxim de recursos per fer front a la lluita contra la sequera”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després de visitar l’estació depuradora de Puigpelat, posada en marxa recentment i que és la planta número 550 del parc de sanejament públic de Catalunya. La depuradora dona servei al nucli de Puigpelat i a les urbanitzacions de La Sínia i Els Arcs.

Pere Aragonès ha posat de relleu que amb aquesta depuradora, el sanejament d’aigües residuals a Catalunya arriba al 97,2% i ha subratllat que aquesta “és una mostra del gran esforç que ha fet Catalunya en aquest àmbit”, en el marc d’“un esforç molt gran que estem fent com a país per tractar l’aigua en tots els seus àmbits i garantir l’abastament i el sanejament”.

El president també ha posat de relleu la tasca de planificació que fa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha explicat que “tenim previst destinar en la propera dècada 1.300 milions d’euros d’inversió per completar totes les actuacions en matèria d’abastament i sanejament d’aigües residuals”.

El president, durant la visita{"name":"2024/03/23/15/24/a3cbf3f1-e8ae-4a0f-8213-b7e2362bffe2.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":155138}

L’EDAR de Puigpelat està dissenyada per tractar el cabal actual i futur del municipi mitjançat un sistema que consta d'un pretractament, per al filtratge d'aquells elements més grollers, i un bombament de capçalera. Així mateix, el procés biològic està format per un reactor amb aeració perllongada amb eliminació biològica del nitrogen, mitjançant un procés de nitrificació-desnitrificació i un decantador secundari concèntric. Pel que fa a la línia de fangs, el tractament d'aquests es realitza mitjançant un procés d'eres d'assecatge el qual, de manera natural, deshidrata i estabilitza el fang purgat del decantador.

Reutilització i sanejament a Catalunya

Amb aquesta depuradora, que ha representat una inversió de més de 2 milions d’euros, són ja 550 les que estan en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament de més del 97% de la població del país. Pel que fa a la comarca de l'Alt Camp, hi ha 8 depuradores actives, que garanteixen el sanejament de prop del 77% de la població.

Actualment, a Catalunya es depuren més de 700 hm3/any d’aigües residuals i més de la meitat d’aquesta aigua s’aboca a trams finals de rius. Aquesta estratègia permet consumir menys aigua dels embassaments i allargar, així, les reserves.

El Programa de Gestió específic dels sistemes públics de Sanejament en Alta de Catalunya (PGSAC) preveu destinar 41 milions d’euros fins el 2033 en noves depuradores i millores de sistemes existents a la comarca de l’Alt Camp: 23 planificades dins el primer cicle (2022-27), 11 de les quals estan en curs i 1 finalitzada; i 28 actuacions planificades per al segon cicle (2028-2033).

Aquestes actuacions contemplen millores en alguns sistemes existents com és el cas de l’EDAR de Valls, però també la creació de 48 noves depuradores que, un cop finalitzat el PGSAC, permetran sanejar la resta de nuclis i municipis no disseminats de la comarca.

undefined
undefined
undefined
undefined