Ser Catalunya

President Aragonès: "Dilluns aniré al Senat perquè l'amnistia s'ha de defensar a tot arreu"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Dilluns aniré al Senat perquè l'amnistia s'ha de defensar a tot arreu"

  1. El cap de l’Executiu ha remarcat en una entrevista a Ser Catalunya que ara el país té “una finestra d’oportunitat” en l’àmbit de la resolució del conflicte i del finançament que “s’ha d’aprofitar”
El president conversa amb Pablo Tallón durant l'entrevista. Fotografia: Jordi Bedmar
El president conversa amb Pablo Tallón durant l'entrevista,. Fotografia: Jordi Bedmar
{"name":"2024/04/04/10/43/453c2d17-866a-4c9b-a453-4e4215eadbc5.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"125507"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat aquest matí que dilluns vinent es desplaçarà al Senat per assistir a la comissió convocada per debatre sobre l’amnistia: “Hi aniré perquè l’amnistia s’ha de defensar a tot arreu, fins i tot en un terreny que s’intentarà que sigui hostil, però a mi no em fa por”, ha assegurat.

En una entrevista a Ser Catalunya, el cap de l’Executiu ha reiterat que l’amnistia és “absolutament necessària” i que “ha de servir per acabar amb la repressió que en el seu moment va incentivar de forma molt clara el Partit Popular”.

La nostra presència sempre els genera incomoditat, perquè no els agrada escoltar allò que no volen sentir. I hauran de sentir que l'amnistia és necessària, que serveix per acabar amb una repressió absolutament il·legítima, que no ha estat avalada pels tribunals europeus, que ha rebut el rebuig per part d'organismes assessors de Nacions Unides, i que és àmpliament rebutjada a Catalunya”, ha afegit. I defensar aquesta idea, “amb tota la convicció i amb tota la serenitat, crec que és positiu”, ha reblat.


Finestra d’oportunitats

En una conversa amb el periodista Pablo Tallón, Aragonès ha assegurat que Catalunya “continua amb un conflicte de sobirania pendent de resoldre” i que ara “tenim una finestra d'oportunitat”, tant en l'àmbit de la resolució del conflicte de sobirania com en l'àmbit del finançament. “Hi ha un govern de l'Estat que, com a mínim, és a la taula de negociació i que depèn dels vots de Catalunya al Congrés. Per tant, sigui per necessitat o per convicció, aquesta qüestió s'haurà de tractar i crec que aquesta oportunitat s'ha d'aprofitar”, ha afirmat.

En aquest sentit, el president ha recordat que, en el darrer debat de política general, el Parlament va aprovar una resolució que instava el Govern a impulsar una negociació amb l’Estat al voltant d’un referèndum sobre la independència i que els informes del Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat i de l’Institut d’Estudis d’Autogovern responen a aquest objectiu. “Jo no deixaré cap informe al calaix perquè crec que si hi ha un compromís amb el Parlament de Catalunya després l'he de retornar”, ha declarat.

“Estem en una etapa nova on hi ha uns compromisos d'investidura. Un era l'amnistia, un altre era el traspàs de Rodalies, un altre obrir la negociació del finançament de Catalunya i també explorar els camins perquè pugui haver-hi un gran acord sobre el futur de la ciutadania de Catalunya. Per tant, Pedro Sánchez haurà de fer la seva proposta si vol complir els acords d'investidura”, ha dit durant l’entrevista.

Respecte el nou model de finançament per a Catalunya, Aragonès ha insistit en la necessitat d’un “acord bilateral” que s’ha de negociar en el marc de la comissió mixta entre l’Estat i la Generalitat reconeguda a l’Estatut i la convocatòria de la qual “està pactada amb l’acord d’investidura de Pedro Sánchez”. “Si els compromisos de Pedro Sánchez valen alguna cosa, que m'agradaria pensar que sí, hi ha el compromís de la convocatòria d'aquesta comissió bilateral precisament per tractar qüestions de finançament”, ha recordat. També ha destacat que la quota de solidaritat “ha de ser un aspecte de negociació” i que “Catalunya pugui tenir més recursos no necessàriament va en detriment d'altres governs de comunitats autònomes”.