Commemoració del dia de la República

President Aragonès: "La república era i és, drets i llibertats per a tothom"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La república era i és, drets i llibertats per a tothom"

  1. El cap de l’Executiu ha presidit la commemoració dels 93 anys de la proclamació del dia de la República
  2. La consellera Ubasart ha destacat que "els governs de Macià i Companys són encara, quasi un segle més tard, una font d'inspiració per a la Catalunya que ve, la Catalunya dels 8 milions”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reivindicat aquest diumenge l'esperit de transformació que va suposar la República com “un camí de drets i de llibertats per a tothom. El camí de la plena llibertat de Catalunya” i ha assegurat que aquest esperit inspiren a “fer de Catalunya una nació socialment justa, econòmicament pròspera i políticament lliure”.

El president Aragonès presideix l'acte de commemoració del Dia de la República
El president Aragonès presideix l'acte de commemoració del Dia de la República. (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/04/14/13/57/c054bc17-f563-4d00-ae97-18f0c7130485.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":97040}

El cap de l’Executiu ha recordat que fa 93 anys Francesc Macià va protagonitzar un dels actes de sobirania més importants que hem viscut a aquest país. Fruit de la voluntat popular, que es va fer evident a les urnes i que es va convertir en un clam en els carrers i les classes d'arreu del país", ha afegit.

El president ha destacat que amb la proclamació de la República “la ciutadania va abandonar la por a la dictadura, a la monarquia i a tot el que representava” i van abraçar “l'esperança de la democràcia, la justícia, la llibertat, la fraternitat i la solidaritat” assegurant que la República va obrir la porta a “la llibertat a molts ciutadans, fins al moment considerats de segona i al conjunt de la nació catalana” afirmant que “la república era i és, drets i llibertats per a tothom.”

República és, segons explica Aragonès, “que tothom pugui viure dignament i ningú es quedi enrere. És que tothom pugui dur a terme el seu projecte de vida sense por, amb seguretat, visqui on visqui, pensi el que pensi i sigui com sigui. És la igualtat d'oportunitats, la solidaritat, la fraternitat, la sororitat i la prosperitat compartida. És l'ètica i el servei públic, el bé comú”, ha reblat.

Com a exemples d’aquesta política vinculada als valors republicans, el cap de l’Executiu ha destacat la lluita feminista i “tot el que va aportar la república” com “el reconeixement de la igualtat entre les dones i els homes, el dret a vot, el matrimoni civil, el dret al divorci i fins i tot la legalització del dret a l'avortament des de Catalunya i a Catalunya en plena guerra civil”, ha apuntat.

Salutació del president i la consellera amb la historiadora Mary Nash.
Salutació del president i la consellera amb la historiadora Mary Nash. (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/04/14/13/59/59f61d27-8eb5-47d9-86a4-6ad7f1791fb8.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":124141}

El president ha assegurat que el franquisme va guanyar la guerra, però les idees republicanes perduren i superen els 40 anys de dictadura”, ja que 93 anys després de la proclamació cal “recuperar i reivindicar la memòria republicana” i cal fer-ho segons Aragonès, per poder “continuar avançant col·lectivament, com a poble, com a societat, com a nació”, amb l’objectiu de “seguir avançant cap a aquella Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera, espiritualment gloriosa, de la qual ens parlava el president Macià.”

Per la seva part, la consellera Ubasart ha reivindicat que “els governs de Macià i Companys són encara, quasi un segle més tard, una font d'inspiració per a la Catalunya que ve, la Catalunya dels 8 milions. I és que la història ens ha ensenyat que drets socials i nacionals van sempre agafats de la mà", ha afegit.

En l’acte, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, s’ha exposat el Bust de la República, una obra de l’artista Enric Casanovas, de 1938, procedent de la Col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà i Pons, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas i Guix, la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs i Alborch. També hi ha intervingut la historiadora Mary Nash, Tomàs de los Santos ha interpretat Roselles i Roger Mas ha interpretat la cançó Totes les flors.