- Aragonès subratlla que Cosmofruita es convertirà en “un referent formatiu en l’àmbit de l’alimentació al nostre país”
- El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller Mascort, ha inaugurat aquest migdia a Lleida el nou centre d’interpretació de la fruita d’Agrofruit
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat que el nou centre d'interpretació de la fruita, Cosmofruita, que ha inaugurat aquest migdia a la ciutat de Lleida, es convertirà en “un referent formatiu en l’àmbit de l’alimentació al nostre país”, que servirà per “donar a conèixer, reivindicar i posar en valor el món del cultiu de la fruita”.
Pel president, més enllà de “contribuir a divulgar totes les qualitats i l'excel·lència de la fruita de casa nostra i la importància d'una alimentació saludable”, l’espai també té per objectiu “posar en valor la pagesia i el consum de proximitat si volem avançar cap a una Catalunya més sostenible”.
Es tracta d’un tracta d’un “sector important i essencial”, també en “termes de benestar i d'oportunitats per al conjunt de la Catalunya sencera”, ha dit Aragonès, qui s’ha mostrat convençut que aquesta nova instal·lació permetrà “ser conscients del seu pes econòmic i social”.
Així, el cap de l’Executiu ha aprofitat per fer un reconeixement a la pagesia “per la seva funció social absolutament impagable i imprescindible” i ha posat en valor la defensa d’“un consum saludable i responsable i compromès amb tot el que hi ha darrere, amb tota la cadena de valor que hi ha darrere dels productes de proximitat” , ha dit.
Aragonès ha recordat que el sector ocupa més de 3.700 persones i ha subratllat el pes de la producció i exportació de fruita, tant a nivell d’Europa com de l’estat espanyol. Un sector que considera que és “absolutament clau per a la cohesió territorial del nostre país, per vertebrar el territori amb oportunitats arreu, per a generar benestar també a tot el nostre país “, funcionant també com “un element clau de la lluita contra el despoblament rural”. En el mateix sentit, ha posat l’accent en la feina dels pagesos i pageses per “preservar l’entorn i la biodiversitat”, que, ha assegurat, “contribueixen a fer del nostre país un paisatge, un mosaic únic que defineix tot el que han fet les generacions anteriors i també és un llegat per a les generacions presents i futures que hem de saber cuidar i saber estimar", ha reblat.
El cap de l’Executiu ha recordat que el Govern va posar en marxa el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya, que treballa també la divulgació i la valorització del sector alimentari a Catalunya, i que aquest nou espai d’Afrucat respon a aquesta idea. Es tracta d’un espai pensat per a infant i joves, però també per a les famílies, per donar valor als productors del sector primari.
El president ha clos la seva intervenció amb paraules de reconeixement cap a Afrucat i ha fet una crida a “consumir fruita de Catalunya, perquè és bona de gust, perquè és saludable, i perquè ens ajuda precisament a vertebrar un conjunt de territori”, ha reblat. I ha afegit que amb el seu consum “contribuïm a donar suport a la pagesia, al territori, a la nostra manera de fer i de viure amb tot el retorn social, mediambiental, territorial, amb la seguretat que consumim un producte de la màxima qualitat, que ens ofereix una alimentació indiscutiblement saludable”.
A la visita inaugural hi han estat presents, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, i la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida , Solés Carabassa i Closa.