El president i els consellers durant la reunió.

El president Aragonès celebra la fortalesa del sector dels semiconductors: "Tenim la seguretat de que disposem de tots els ingredients per poder fer un salt endavant"

event_note Nota de premsa

El president Aragonès celebra la fortalesa del sector dels semiconductors: "Tenim la seguretat de que disposem de tots els ingredients per poder fer un salt endavant"

  1. Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas i Guix, s’ha reunit amb representants d’empreses i universitats
  2. El Cap de l’Executiu ha xifrat en 86 empreses i 4.400 professionals la dimensió d’aquest àmbit “estratègic” de l’economia catalana
  3. Aquesta indústria té previst un gran creixement amb una cartera de 22 potencials projectes d’inversió estrangera que, si es materialitzessin tots, suposarien una inversió de 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball
El president i els consellers durant la reunió al Saló de Sant Jordi.
El president i els consellers durant la reunió al Saló de Sant Jordi.
{"name":"2022/12/16/12/25/61554411-bbe8-41d8-b453-9aecdd2a0b4a.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":100171}

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que a Catalunya ja hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors, segons un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. El cap de l’executiu ho ha donat a conèixer davant d’una cinquantena d’empreses, universitats i agents de l’ecosistema durant una reunió de treball al Palau de la Generalitat, on també hi havia present el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas. La trobada ha servit per posar en valor els actius de Catalunya en aquest camp, compartir les projeccions de futur i analitzar la situació de la indústria a escala global, així com sumar esforços entre l’administració, el món de la recerca i el sector privat.

Durant la reunió, el president ha explicat que les 86 empreses del sector a Catalunya facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals. Aragonès ha destacat que el Govern té “la seguretat de que disposem de tots els ingredients per poder fer un salt endavant” en aquest sectorque ha qualificat d’estratègic. “Sobretot des del punt de vista de desenvolupament de la indústria més avançada, més moderna, més capdavantera i tan necessària en el procés de reindustrialització que la Comissió Europea està impulsant en el continent i que la Generalitat impulsa pel país”, ha afegit.

El president ha posat en valor que Catalunya ja és “un dels territoris europeus que reuneix més actius per esdevenir la base per al desenvolupament de la indústria de semiconductors al sud d’Europa” i, per això, ha afegit, “tenim tota la determinació per liderar el projecte del Xip Europeu. Perquè tenim el potencial, tenim el talent, tenim l’experiència i tenim la capacitat de fer-ho”, ha destacat davant els assistents.

Aragonès ha deixat clar que l’Executiu no deixarà “d’insistir, també des de l’àmbit governamental i polític, que totes les institucions implicades, començant per les comunitàries, han de fer una aposta clara per Barcelona i per Catalunya”. Així ho ha recordat fent al·lusió a “un dels continguts fonamentals a la reunió de treball que vam mantenir conjuntament mb la consellera d’Economia amb el comissari de mercat interior a Brussel·les el passat octubre”.

Un sector en ple desenvolupament

Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya però compta amb una gran projecció de creixement. De fet, aquest anàlisi encara no incorpora els projectes d’empreses anunciats els últims mesos per diverses multinacionals, ja que encara no s’han materialitzat.

El saló de San Jordi durant la trobada.
El saló de San Jordi durant la trobada.
{"name":"2022/12/16/12/27/0f687047-b905-4f1b-9972-b21f6c29d182.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":116862}

A més, la Generalitat està treballant a través d’ACCIÓ amb una cartera de 22 potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya d’empreses multinacionals d’aquest sector. Si es materialitzessin tots, suposarien una inversió superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball en els pròxims dos-tres anys. Per al Govern, els semiconductors s’han convertit en components imprescindibles i sensibles per la sobirania tecnològica dels països a escala global, ja que els xips són estratègics per a la gran majoria de les cadenes de valor industrials. Es tracta d’un tipus d’inversió que compta amb molta competència internacional i altament estratègica per a la Generalitat.

Tal com apunta l’informe, actualment cap país del món compta amb tota la cadena de valor de la indústria dels semiconductors (disseny, muntatge/prova i fabricació). En aquest sentit, Catalunya ja s’està posicionant com un dels entorns més dinàmics al sud d’Europa en l’àmbit del disseny, com demostren anuncis d’inversió recents de Cisco, Monolitic Power Systems (MPS) o Intel, que han triat Barcelona per ubicar-hi els seus centres de disseny de microxips. Es tracta d’un àmbit clau per desenvolupar un ecosistema dinàmic en tota la cadena de valor, que permet avançar-se a les necessitats de la indústria catalana i europea i que té un fort efecte en la generació de propietat intel·lectual.

Els actius de Catalunya en l’àmbit dels semiconductors

Catalunya és el territori que reuneix més actius per situar-se com la base per al desenvolupament de la indústria de semiconductors a l’Estat espanyol i al sud d’Europa. Sobretot per comptar amb un dels teixits industrials més sòlids i diversificats així com l’ecosistema tecnològic i digital més madur de tota la regió, dos actius que se sumen a les infraestructures de referència -com el Barcelona Supercomputing Center (BSC)- i la capacitat de generació i atracció de talent. En aquest camp, destaca el fet que Catalunya compta amb 12 centres tecnològics amb activitats d’R+D en l’àmbit dels semiconductors i 6 universitats catalanes que ofereixen formació vinculada als semiconductors.

Precisament, ahir l’empresa catalana IDEADED va anunciar la posada en marxa a Viladecans de la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa, un projecte que suposarà una inversió de 12 milions d’euros i la creació de 100 llocs de treball altament qualificats. Aquest projecte se suma a inversions fetes públiques recentment com la de les empreses nord-americanes Cisco, que ha triat la capital catalana per obrir el primer centre de disseny de semiconductors a la Unió Europea, i Monolithic Power Systems, que crearà 150 nous llocs de treball qualificats amb l’ampliació de la seva presència a Catalunya. També destaca el projecte d’Intel, que obrirà un laboratori de microxips al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

2  

Imatges

El president i els consellers durant la reunió.

El president i els consellers durant la reunió. 1888855

El saló Sant Jordi durant la trobada.

El saló Sant Jordi durant la trobada. 2167466

undefined
undefined
undefined
undefined